Aproximació a qüestions filosòfiques a través del cinema de Kubrick

Un plaer haver coordinat aquest mini-cicle:

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i Biblioteques de Barcelona organitzen conjuntament un cicle d’activitats en el marc de l’exposició “Stanley Kubrick” al CCCB per conèixer el món d’aquest geni del cinema, aprofundir-hi i gaudir-ne. Amb l’obra de Kubrick com a excusa, els equipaments de Barcelona presentaran una variada programació que ens permetrà acostar-nos a l’obra d’aquest director des de diferents perspectives i abordar diversos temes del seu interès com la guerra, la literatura, la intel·ligència artificial, la música i molt més.

A La Casa Elizalde et proposem un seminari de tres sessions per fer una anàlisi filosòfica de diferents temes a través de la filmografia de Kubrick com a recurs.

PROGRAMACIÓ:

Matar a Bogo. Nadsat i la dissolució de la moral (A Clockwork Orange)

Dimecres 13 de febrer a les 18.30h

En aquesta sessió ens aproximarem a l’obra d’Anthony Burgess a través de la mirada de Kubrick i ho farem en diàleg amb la Genealogia de la moral de Friedrich Nietzsche, on abordarem qüestions relatives a allò “bo i dolent” o a nocions com “culpa” i “mala consciència”, així com a qüestions relatives a la violència. A càrrec de Laura Benítez. Dra en filosofia i curadora d’art.

Hey apes: Kill the humans. Kubrick i la tecnologia (2001: a space odyssey)

Dimecres 20 de febrer a les 18.30h

Sabem, ell mateix ho va dir moltes vegades, que Kubrick no tenia una visió negativa de la tecnologia. Tanmateix, a 2001: A Space Odyssey, la cèlebre el·lipsi de la tíbia llençada pel simi fins transformar-se en coet, aquí es condensa tota la història del coneixement humà, és ambigua. La tíbia ha estat usada com a arma. El coneixement, en l’origen, és un acte de violència. Rellegint Dawkins i Nietzsche, volem preguntar-nos sobre l’essència tecnològica d’allò humà, sobre el llenguatge i sobre la violència com a parts indissociables d’una mateixa pulsió: la voluntat de poder que és en realitat, anhel de destrucció. A càrrec de Ramon Faura.

Kubrick i l’apocalipsi, una re-visió filosòfica (Doctor Strangelove)

Dimecres 27 de febrer a les 18.30h

En aquesta sessió analitzarem l’ambigüitat amb què Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb representa l’apocalipsi nuclear, tot examinant qüestions properes a l’existencialisme (habituals en la filmografia de Kubrick) com la confrontació amb l’absurd i la desaparició de l’individu en una xarxa d’institucions irracionals. Per fer-ho, utilitzarem, sobretot, el pensament del filòsof danès Søren Kierkegaard. A càrrec de Roger Mas, Doctor en filosofia per la UAB.

Programa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: